Zeemeerminnen en anarchy

My work

20181226_164915

Ik schrijf deze blog in het knusse, door houtvuur verwarmde huisje van mijn schoonouders in Zuid-Frankrijk. Met elke ochtend uitzicht over een door rijp glinsterend landschap, met hertjes en buizerds en KIJK: ik zit gewoon op een echte BANK!
In december gingen deze aquarellen op de post, die ik nog schilderde met verkleumde vingers op mijn camper zitje, maar met even zo mooie uitzichten over bossen en kastelen.

Nymf Antigone
“Ik ben een roodharige bosnymf, versmolten met de natuur en anarchistisch van aard” – dat waren de woorden van Karin toen ze me vroeg een nymf voor haar te schilderen. Anarchistisch, ja daar houd ik wel van! Ook is Karin bezig een honderd jaar oud turfschippershuisje om te bouwen tot zelfvoorzienende woning. De vijver -die een thuis moet worden voor kikkers en salamanders- is al een aardig eind gevuld met regenwater, opgevangen op het dak van het huis. De plannen van Karin sluiten helemaal aan bij die van mij en ik vond het dan ook super om haar ‘inner nymph’ vast te leggen op papier! Vurig, krachtig, stoer en strijdvaardig.

20181223_105926

Antigone – dochter van Oedipus. ‘Zij die geboren is om tegen te werken’. Karin doneerde mij een prachtig bedrag voor ons ecohuis, om later fruit- en notenbomen van te planten!

Nymf Unn
Roos is deep down een zeemeermin. Maar echt.
Twee zomers geleden mocht ik een paar heerlijke yogalessen bij haar volgen. Op het zand van het Noordwijkse strand wapperden de lange haren van Roos in de zoute wind terwijl ze ons kalm maar enthousiast door een reeks zonnegroeten leidde. Gehuld in het turquoise, altijd perfect color-coded, maar misschien was dat ook gewoon omdat -zoals ze zelf zei- alles in haar leven die kleur heeft 😉
I feel you Roos, turquoise is ook gewoon prachtig!

Nymf Unn

Nymf Unn, dochter van de zeegodin Ran en reus Aegir, is een van de zeven ‘barenmeiden’: de golven in de Noorse mythologie.

Nymf Avani
Vorige maand beloofde ik al een nymf met Oosterse roots. En hier is ze dan!
Ik schilderde nymf Avani voor Miriam, die in India meisjes naar school helpt en jonge meiden voorziet van maandverband. Daarnaast heeft ze een eigen Ayurveda opleiding en staat dus in nauw contact met de natuur. Ik weet eigenlijk niet of mijn nymfen een nationaliteit of afkomst hebben, maar Avani (‘aarde’ in het Hindoestaans) zou zich in India zeker thuisvoelen…

Nymf Avani

Naast dat Miriam een bedrag doneerde voor haar nymf, viel haar oog ook op onze natuurfoto’s en gaf ze aan onze droom graag te sponsoren door met ons samen te werken, in plaats van stockfoto’s aan te schaffen op de standaard websites. Dat vind ik nou een mooi idee! Op dit moment werken we er hard aan om onze natuurfotografie beschikbaar te maken voor o.a. (kleine) ondernemers als Miriam op A Wild Journey.
Dankjewel voor de inspiratie en support Miriam!!

Nymf Amethyste
Paars, roze, en blauw zijn de lievelingskleuren van Annemarie, die verder erg houdt van edelstenen, water en de bergen. EN van grote bomen en kruiden en essentiele olien, maar soms moet ik keuzes maken wat ik naar voren laat komen in mijn aardnymfen. Voor Annemarie koos ik voor een natuurgeest, rijzend uit de edelstenen, koningin van de bergen.

nymf Amethyste

Nymf Amthyste wacht nog even om op de post te gaan, want voor de dochters van Annemarie zijn er nog twee bijzondere nymfen in wording!

Nymf Aine
Aine, ‘queen of fairies’ in de Ierse mythologie, schilderde ik voor Francis Ilse. “Ik zie mijzelf als soort Tinkerbell door het leven dartelen, maar dat wordt niet altijd begrepen” knipoogde ze in ons gesprek. Daar kan ik me wel in inleven. Maar Francis dartelt niet alleen maar, ze schrijft ook. Prachtige poezie die je recht in het hart raakt. Mij in ieder geval wel.

Zoals de zon
Mijn vader is
Is de aarde mijn moeder
Het bos mijn thuis
En Anastasia mijn zus
Urenlang kan ik er
Rondzwerven
Genietend als een kind
Verwonderd door zoveel
Schoonheid
Heimwee ontsluit mijn hart
Alle dagen wil ik hier wonen
Gewoon eenvoudig genieten
Op een buitengewone manier
De hemel op aarde
Openstaan en ontvangen
Mijn hart als herberg
In elke spontane ont-moeting
Deze plek bestaat!

-FrancisIlse

Nymf Nyein
Met Carmen had ik een mooi gesprek over verbinden met de natuur. En hoe je dat dan doet.
We hadden het over haar verlangen om zich meer in contact met de aarde te voelen. Een diepe verbinding, rust – en dat ze het soms allemaal niet zo goed meer wist.
Ik kon me vinden in haar gevoel en schilderde wat ik dacht dat zij op dit punt in haar leven nodig had: nymf Nyein (‘stilte, kalmte’ in het Boedhisme) – naar binnen gekeerd, één met zichzelf EN de natuur.

20181216_142804

In ruil voor bosnymf Nyein maakt Carmen voor mij een persoonlijk parfum. Iets met de heerlijke geur van mos en dennen en het bos. Ik kijk er al naar uit!

Wakanda
Ik schilderde deze maand heus niet alleen maar nymfen! Nouja, oke… bijna wel.
Maar ik vond ook tijd om deze vos af te maken, die meer dan een jaar geleden eigenlijk begon als wolf (what’s in a name..?). Deze kleurcombinatie is voor mij pure magie. Het universum, spiritualiteit… ik weet niet wat het is. Misschien wel het feit dat deze kleuren combo juist niet zo vaak te vinden is in de natuur.
Ik noemde haar Wakanda, ‘zij die magie bezit’ in de taal van de Sioux (Native Americans).

Ik ben nog in twijfel of Wakanda in Januari beschikbaar komt bij mijn Prints & Originals, of dat ik haar nog even bij me houd 😉

Volgende keer: een katachtig nymfje, een zeegodin, (ver)dwalen in de bibliotheek en uiteraard de dochters van Amethyste.

En voor nu:
Proost, mooie mensen! Op een nieuw jaar vol gouden zonnestralen door groen bladerdek, knalroze sunsets en een vonkje magie.

4 gedachtes over “Zeemeerminnen en anarchy

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.