Waarom je wil blijven dromen

Dream, Winter

Deze winter laat ik me meevoeren op het thema Dromen.
Wat mij betreft wordt het een magische reis, vol licht en kleur en fantasie.
Maar, heel eerlijk, voorspellen kan ik het nooit! De seizoensthema’s voeren me elke keer weer mee op een ander soort reis dan ik had gedacht of verwacht. Zoals het leven.
En ik zou het niet anders willen.

It’s a wild journey!

Dromen hebben ergens een gekke soort negatieve associatie meegekregen vanuit de moderne maatschappij.  Waar dromen vroeger – en nog steeds in inheemse stammen- een bepaald aanzien hadden, worden ze nu vaak weggewimpeld als iets zweverigs, iets voor kinderen, of voor mensen met teveel fantasie.

We worden ontmoedigd te dromen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
En als we al mogen dromen, dan wordt ons vaak verteld dat dromen preciés dat zijn – “drómen”. Iets wat nooit realiteit zal worden. Zaken die onhaalbaar zijn om naar te streven.

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik daar niet in geloof. Ik geloof in GROOT dromen én in die dromen waarmaken!

Waarom? Omdat dromen de creatieve uitingen van je geest zijn.
Dromen houden je flexibel. Dromen houdt je jong. Dromen zorgen voor levenslust.

En dan bedoel ik álle vormen van dromen :
Het onsamenhangende soort wanneer je ‘s nachts in bed ligt, je stiekeme dagdromen over zonovergoten eilanden met witte stranden, én die ene droom die je al jaren najaagt en die zich beetje bij beetje begint te manifesteren in je dagelijkse realiteit.

Dromen zijn essentieel om gezond te blijven.
Om het kind in je levend te houden. Om in beweging te blijven, vrijheid te ervaren. Om op weg te zijn naar een zonnige toekomst. Dromen is noodzakelijk als je niet op wil gaan in de massa, maar jouw eigen pad wil bewandelen.
Jóúw leven wil leven.

Maar hoe doe je dat? Blijven dromen in een wereld die de grijze harde realiteit dagelijks ongevraagd in je gezicht smijt? (Ha, ik ben niet pessimistisch, hoor. Maar dit is óók het leven!)

Een stappenplan naar meer droomgeluk!

1. SCHRIJF
Schrijf! Schrijf over vanalles. Gewoon wat er in jouw hoofd omhoog borrelt. Gun jezelf de vrijheid om ongeremd alle richtingen op te denken. Gewoon een beetje te mijmeren, over hoe het leven zou kunnen zijn – en laat de woorden op papier vloeien. Het hoeft geen goed lopend verhaal te worden, je hoeft niet netjes te schrijven. Je kunt ook typen als je dat fijner vindt.
Iets opschrijven is de eerste stap om het werkelijkheid te laten worden. Het is nu uit jouw hoofd en in de wereld. Het allerbegin van de weg van droom naar realiteit.
Een droom is zojuist geboren. En het besef – ergens daar heel diep binnenin jou- dat deze droom wél werkelijkheid kán worden als jij dat écht zou willen, helpt om ook andere grote en kleine dromen te blijven dromen.


2. VISUALISEER
Ga ergens zitten waar je comfortabel bent. Demp je omgevingsgeluiden en/of zet een fijn rustig muziekje op. Neem hier echt even een momentje de tijd voor! Een momentje helemaal  voor jou en je dromen.
Zit je? Sluit dan je ogen en adem een paar keer diep in en uit.
Stel je nu voor dat je jouw droomleven leeft. Maak je een zo levendig mogelijke voorstelling en benoem zoveel mogelijk details voor jezelf. Waar ben je? Wat doe je? Met wie ben je? Hoe voel je je?
Het kan fijn zijn om na je visualisatie een tekening te maken of enkele details op te schrijven in je journal.

3. WEES CREATIEF
Creatief bezig zijn – in welke vorm dan ook – is in de basis een uiting van een droom. Wanneer je je creativiteit vrij laat stromen onstaat er ruimte in je hoofd om los te breken van vaste patronen en gebaande paden. Je bedenkt iets dat (nog) niet bestaat en creëert het vervolgens zó de realiteit in! Creativiteit is magisch, als je het zo bekijkt.
Neem eens een uurtje de tijd om met wat creatieve materialen aan de slag te gaan. Verzamel al je potloden, stiften, scharen, lijm, fimoklei, wcrolletjes – wát je dan ook thuis hebt rondslingeren. En creëer iets.
Inspiratie nodig? In het Dream-journal vind je laagdrempelige creatieve opdrachten, helemaal in het thema van de winter en Dromen!

4. LAAT JE INSPIREREN
En bedoel ik echt geïnspireerd worden, he. Niet alleen maar uren scrollen over jaloersmakende Instagram-accounts van zogeheten influencers ‘living the dream’.
Maar als je dat dan tóch doet; stel jezelf dan eens deze vragen:
Wat maakt dat je geïnspireerd wordt door (of jaloers bent op 😉) het leven van deze persoon? Welke onderdelen van zijn/haar levensstijl zou je ook in jouw leven willen implementeren?
En kan je ook nog groter dromen…? Als je deze leefstijl helemaal ‘jij’ zou maken, hoe zou dat er dan uitzien? Laat je even niet tegenhouden door mogelijke beperkingen of obstakels in de realiteit. Dit is een droom. Die hóeft niet uit te komen. (Maar het kan wel).

5. GUN JEZELF TIJD
Dromen ‘najagen’ is misschien niet de goede term. Je hoeft niet rennend achter je droom aan. Je mag eerst gewoon eens rustig gaan liggen om überhaupt te dromen. Je hoeft niks. Nergens naar toe. Niets te doen. Alles is al hier.
Repeat after me: “Ik heb genoeg. Ik doe genoeg. Ik ben genoeg”.
Dromen ontstaan niet vanuit nood, maar vanuit overvloed. Een droom die je móet realiseren om gelukkig te zijn is geen droom. Dat is een last.
Gun jezelf de ruimte en de rust om te dromen.
Adem diep in. Laat alles los. Sluit je ogen.
En droom.


Dit waren mijn vijf tips voor stappen naar een leven gevuld met meer dromen!

Als je aan de slag gaat met dit stappenplan, laat je het me dan weten? Ik volg graag jouw reis door een wereld van dromen en realiteit. Wanneer je deelt over jouw reis help je anderen ook weer een stukje op weg om de wereld te vullen met meer lichtheid en dromen.
Vergeet me niet even te taggen, @studiosarie. Vind ik leuk <3

Liefs!
En droom zacht 😉

Sarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.